Column Jeroen Snel: kunnen onze prinsessen de monarchie een boost geven?
Royaltydeskundige Jeroen Snel volgt de Europese vorstenhuizen op de voet. In zijn column in Oranje Boven schrijft hij gepassioneerd over zijn belevenissen in de voetsporen van de Europese royals.
Terwijl de populariteit van de Oranjes in rap tempo afbrokkelt, blijven de Denen wel fier vasthouden aan hun monarchie. Wat kunnen de Oranjes doen om de Nederlanders (weer) voor zich te winnen?
Het was een genot om getuige te zijn van de korte, maar mooie troonswisseling in Denemarken. De Deense koningin Margrethe kondigde haar afscheid volstrekt ‘out of the blue’ aan, en binnen twee weken hadden we koning Frederik. Een koetsrit en een balkonscène waren het enige wat er te zien was tijdens de troonswisseling. Toch wilden meer dan honderdduizend Denen het ter plekke meemaken. Ze stonden uren in de kou voor een plek om alles te kunnen zien. Ik ben benieuwd of koning Frederik, koningin Mary en hun vier kinderen de populariteit van de monarchie kunnen vasthouden. 85 procent van de Denen is vóór. Een unicum want in de rest van Europa is dat wel anders.
Afschaffen
Ik denk weleens na over de toekomst van ons koninkrijk, nu steeds meer mensen lijken te neigen naar een Republiek der Nederlanden. Bij de laatste verkiezingen heeft een aantal partijen verklaard de monarchie te willen afschaffen. In de nieuwe Tweede Kamer is tweederde van de Kamerleden voorstander van het idee om de Koning belasting te laten betalen over zijn inkomen. Symboolpolitiek, want het levert geen geld op. Maar het zijn wel signalen dat onze monarchie in de toekomst minder vanzelfsprekend zal zijn.
Verjaardagsfeestje
De groep Nederlanders die vóór de monarchie is, wordt steeds kleiner. De daling van de populariteit van de Oranjes begon in coronatijd. Onze Koning en koningin maakten zeker geen goede sier met hun reis naar Griekenland, ook was er het verjaardagsfeestje van prinses Amalia. Zij werd achttien en had teveel mensen uitgenodigd om dat te vieren. Dit gebeurde allemaal een paar jaar geleden en sindsdien hebben Willem-Alexander en Máxima zich van hun beste kant laten zien. Het lijkt echter niet te baten.
Charles
In andere landen is het niet anders. Zelfs in Engeland is nu voor het eerst minder dan de helft van de bevolking vóór de monarchie, terwijl koning Charles toch ook echt zijn best doet. Sinds het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth, is hij voortvarend te werk gegaan. Hij is het koningshuis aan het moderniseren door het aantal ‘working royals’ te verminderen, wat leidt tot lagere kosten. Er gaat geen geld meer naar familieleden die niets doen, zoals zijn broer prins Andrew, die al zijn taken moest neerleggen vanwege het Epstein-schandaal, zie ook elders in deze uitgave.
Slecht
Eind vorig jaar deed RTL Boulevard onderzoek om te begrijpen waarom de populariteit van onze koninklijke familie elk jaar afneemt. De conclusie was opvallend: de meeste Nederlanders zijn helemaal niet geïnteresseerd in onze Koning en koningin. Het ligt er al lang niet meer aan hoe goed of slecht ze het doen, het maakt veel landgenoten simpelweg niets uit wat ze doen en waarmee ze inhoudelijk bezig zijn. Dat was ongetwijfeld een bittere conclusie voor Willem-Alexander en Máxima, want wat moet je tegen dit soort desinteresse doen?
Saai
Hoe hard ze ook zouden werken, het wordt niet gezien. Zeker niet door de jongeren. Zij kijken geen tv en volgen de socials van het Koninklijk Huis niet. Vooral niet omdat wat er gepost wordt wel erg saai is. Ik denk dat de royals daar echt een kans laten liggen. Juist om de nieuwe generaties te blijven aanspreken, moet je met leuke video’s en foto’s komen op je Instagram en andere kanalen. Professionele video’s die een exclusief kijkje achter de schermen van het paleis bieden, laten zien wat er gebeurt in de keuken tijdens een staatsbanket, of zelfs meegaan met Máxima in de auto op weg naar een werkbezoek. Het hoeft zeker niet te gewoon te worden, de geheimzinnigheid en het sprookjesachtige moeten blijven bestaan, maar er zijn veel mogelijkheden om op een leuke manier in beeld te brengen waar de
royals zich mee bezighouden.
Prinsessen
Als ze slim zijn gaat ons koningspaar Amalia, Alexia en Arianne vaker inzetten, want zij zijn wél populair. Willem-Alexander en Máxima hebben hun prinsessen altijd zo veel mogelijk uit de spotlights gehouden, maar nu ze bijna alle drie volwassen zijn, is het moment aangebroken om ze wat vaker te zien. Alleen zij kunnen hun leeftijdsgenoten nog aanspreken en de monarchie weer geliefd maken.
Het klinkt misschien overdreven, maar niets doen is geen optie als we nog lang een Koninkrijk der Nederland willen blijven.