COA in hoger beroep tegen uitspraak over opvang in Ter Apel
TER APEL (ANP) – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de opvang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het orgaan zegt woensdag dat de rechter eisen oplegt “waaraan het niet kan voldoen”. Dat heeft het COA in de zaak ook benoemd, maar volgens de organisatie heeft de rechter daarop “onvoldoende acht geslagen”.
Het COA verzet zich niet tegen het oordeel dat het zich aan de afspraak van een maximum van 2000 asielzoekers op het terrein moet houden. Wel verzet het orgaan zich tegen de boete van 50.000 euro die de rechter koppelde aan een overschrijding van het aantal. De dwangsom lost volgens het COA het probleem van een overvol Ter Apel niet op. “Het drijft het COA op onnodige en te voorkomen kosten voor de asielopvang, geld dat nodig is om voor iedereen die asiel aanvraagt opvang en begeleiding te bieden.”
De rechter oordeelde ook dat het maximumaantal geldt voor elk moment van de dag. Tot nu toe telde het COA het aantal beslapen bedden. Overdag zijn er stromen van mensen die naar het terrein komen en er weggaan. Ondertussen constant het precieze aantal mensen tellen, acht het orgaan niet haalbaar.
Geen oplossing
De rechter stelde dat op het terrein in Ter Apel dagelijks een bezetting van 120 tot 140 procent is. Om de last te verdelen zouden andere keuzes gemaakt kunnen worden. Zo kunnen meer asielzoekers naar locaties in het land toe waar de bezetting rond de 100 procent ligt. Maar het COA stelt dat dit “geen oplossing” is, omdat het dan afspraken met gemeenten daar moet schenden.
De laatste weken verblijven er in de nacht minder dan 2000 asielzoekers op het terrein. Volgens de laatste COA-cijfers sliepen er in de nacht naar dinsdag bijna 1800 mensen. Maar als er in de toekomst weer meer mensen in Ter Apel zijn, is er volgens het orgaan een risico dat mensen geen opvang krijgen wanneer het zich aan de huidige uitspraak houdt.
Stabiele financiering
Om de opvangproblemen te ondervangen, moet samen met het Rijk en andere overheden nagedacht worden over “structurele oplossingen” en “stabiele financiering”, zodat mensen die in Nederland mogen blijven de opvang kunnen verlaten. Deze statushouders krijgen nu moeilijk een huis, waardoor ze momenteel 12.000 plekken in azc’s bezet houden, herhaalt het COA nog maar eens.
ANP