ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting “rammelde” ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.

De begroting Asiel en Migratie “opent de weg naar chaos en rekent met onwerkelijke getallen”, zei partijleider Mirjam Bikker in een stemverklaring. En de bezuinigingen bij Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp staan “haaks op onze waarden van barmhartigheid en omzien naar naasten, ook ver weg”, zei ze. Deze begroting schendt volgens Bikker internationale afspraken “en zet de meest kwetsbaren genadeloos in de kou”.

Ook D66 en de linkse partijen stemden tegen deze begrotingen. Zij keerden zich daarnaast tegen de onderwijsbegroting, omdat zij ook de nog resterende bezuinigingen van ruim 1,2 miljard euro niet voor hun rekening willen nemen. Het CDA stemde tegen de landbouwbegroting. De christendemocraten missen daarin perspectief voor boeren die moeten verduurzamen. Hun voorstel om daar geld uit het klimaatfonds voor te gebruiken, haalde het niet.

Verkeerde keuzes

De Partij voor de Dieren stemde tegen alle begrotingen. “Dit kabinet en deze Miljoenennota verdienen niets dan eensgezinde oppositie”, zei partijleider Esther Ouwehand in een stemverklaring. Zij stelde dat het kabinet-Schoof “de fundamenten van onze samenleving aanvalt waar we bij staan”.

Ook de SP stemde voor geen enkele begroting. Het kabinet maakt volgens voorman Jimmy Dijk op alle fronten de verkeerde keuzes. DENK-leider Stephan van Baarle zei eveneens dat zijn partij “niets anders kan en zal doen” dan tegen alle begrotingen te stemmen van dit kabinet, dat hij opnieuw “extreemrechts” noemde.

Het is gebruikelijk dat in de Tweede Kamer fel wordt gedebatteerd over de rijksbegroting en het belastingplan die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Dat gebeurt al daags daarna tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen en opnieuw tijdens de behandeling van de begrotingen per ministerie. Maar bij de stemmingen aan het einde van het jaar is het goed gebruik dat de meeste partijen instemmen met het eindresultaat.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck