‘Bitch-fight in Amsterdams gemeentebestuur tussen wethouders eindigde in vertrek voormalig NPO-baas’
Voormalig NPO-topvrouw Shula Rijxman verliet als D66-wethouder roemloos de Amsterdamse Stopera na een etterend conflict met een collega-wethouder met wie ze in een ‘bitch-fight’ terecht was gekomen. Achter de schermen lag Rijxman kennelijk overhoop met een GroenLinks-collega, die ze de schuld in de schoenen had geschoven van het subsidie-drama rond het omstreden Anne Frank-boek.
Rijxman zou geweigerd hebben excuses aan te bieden aan deze GroenLinks-wethouder Touria Meliani, die dat vervolgens niet pikte. Melani had destijds de subsidie van 100.000 euro voor het omstreden boek Cold Case Anne Frank goedgekeurd, maar is er niet van gediend dat haar collega haar in het openbaar was afgevallen.
In strijd met verklaringen…
Voormalig Amsterdams wethouder Geert Dales, tegenwoordig invloedrijk blogger, onthult dit scenario in een blog, dat volledig in strijd is met de verklaringen van Rijxman en GroenLinkser Halsema eerder deze week.
Rijxman stelde dat ze na 8 maanden wethouderschap niet verder wilde omdat ‘er onvoldoende ruimte is om de dingen te doen op een manier die effectief is en die aansluit bij wie ik ben en wil zijn’. Over een mogelijk conflict binnen het college van B&W van Amsterdam geen woord. Haar woordvoerdster meldde aan Het Parool dat er sprake was van ‘een optelsom van redenen’. Halsema kwam met een obligate ‘bla, bla’-verklaring en hield zich verder op de vlakte.
‘Oncollegiaal gedrag’
Volgens het scenario van Dales weigerde Rijxman excuses aan te bieden voor haar ‘oncollegiaal gedrag’ jegens wethouder Meliani. Burgemeester Femke Halsema, over wie Dales dit voorjaar een onthullend boek uitbrengt, zou toen de knoop hebben doorgehakt. Er is sprake van een onhoudbare situatie als twee wethouders niet collegiaal met elkaar kunnen omgaan.
De positie van Halsema is uitermate pikant. Toen de rollen waren omgedraaid en Shula Rijxman de baas was van de Hilversumse mediafabriek NPO schakelde ze jaren geleden Halsema in als speech-schrijver. De voormalig GroenLinks-leidster stond met haar bedrijfje De kunst van Wel Rijxman bij met haar toespraken, schrijft Dales.
Rijxman heeft recht op twee jaar wachtgeld na haar mislukte wethouderschap in de hoofdstad. Of de 63-jarige voormalig NPO-topvrouw daarvan ook gebruik maakt, is niet bekend.