AzG wil zo snel mogelijk gezondheidssysteem optuigen in Gaza

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

AMSTERDAM (ANP) – Artsen zonder Grenzen wil helpen het gezondheidssysteem in Gaza snel weer op te bouwen. Volgens Karel Hendriks, directeur van AzG in Nederland, is de medische infrastructuur door de oorlog met Israël volledig ingestort. Ondanks de huidige wapenstilstand waarschuwt hij dat niet alles van de ene op de andere dag anders zal zijn.

“We leven een beetje tussen hoop en vrees”, zegt Hendriks. “Natuurlijk is het staakt-het-vuren een belangrijk moment en hopen we vurig dat het standhoudt en permanent wordt. Het is een belangrijke prioriteit voor ons om op te schalen, we hebben 1600 mensen werkzaam in Gaza. Maar het merendeel zijn lokale medewerkers die net zozeer zijn getroffen als alle andere inwoners. Zij gaan de komende dagen eerst kijken of ze familie kunnen terugvinden en hoe hun huizen erbij staan.”

De hulporganisatie moet bovendien eerst opheldering krijgen over de situatie, omdat volgens Hendriks veel nog onduidelijk is. “Mogen we nu wel naar het noorden? Hoe staat het met de procedures voor het leveren van goederen en het verstrekken van visa? Welke grensovergangen zijn open? Veel van de obstakels die onze hulpverlening hebben gehinderd, zijn nog niet weggenomen.” De directeur ziet wel ruimte voor verbetering door de wapenstilstand, “maar ik wil niet het idee wekken dat de hulpoperatie binnen enkele dagen is opgetuigd”.

Ontheemding

Een van de belangrijkste prioriteiten voor AzG is het verhogen van de kwaliteit van de medische zorg in Gaza. “De afgelopen maanden verrichtten we operaties zonder goede verdoving en konden we niet vaak genoeg een verband wisselen door de schaarste”, ziet de directeur. Hij maakt zich ook zorgen over de “volksverhuizing” die zich de komende dagen zal voordoen. “90 tot 95 procent van de bevolking is ontheemd. Zij verlaten hun tenten en kijken waar ze naartoe kunnen. Dat heeft ook gevolgen voor de zorg. Straks hebben we geen idee meer wie waar is.”

De wederopbouw van de medische zorg gaat wel even duren, verwacht de organisatie. “Alle ziekenhuizen liggen in puin, een groot deel van het medisch personeel is ontheemd en op veel plekken konden hulpverleners lange tijd niet komen”, zegt de directeur. Een kliniek neerzetten, kan volgens hem in een paar dagen. Maar een operatiekamer inrichten waar bijvoorbeeld een keizersnede kan worden gedaan, duurt langer. “Artsen zonder Grenzen werkt nu nog deels uit veldhospitalen in tenten, maar wil zo snel mogelijk op een menswaardige manier ziekenhuiszorg bieden.”

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck