Angela Merkel zwaait af met bijzonder lied
Na een regeerperiode van zestien jaar legt Angela Merkel haar functie als bondskanselier neer. Traditiegetrouw krijgt zij een afscheidsceremonie voor het Duitse ministerie van Defensie. De vertrekkend bondskanselier mag dan altijd drie nummers uitkiezen die door de Bundeswehr gespeeld wordt. Angela Merkel maakte daarin wel een heel bijzondere keuze…
In het internationale én het Duitse politieke landschap is Angela Merkel een fenomeen. Ze is sinds eind jaren tachtig actief in de politiek en wist het in 2005 te schoppen tot bondskanselier van Duitsland, het hoofd van de regering. Daarmee was zij de eerste vrouwelijke regeringsleider van Duitsland. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes noemde haar zelfs enige tijd de invloedrijkste vrouw ter wereld en ze behoorde tot de machtigste personen ter wereld. Alleen de Russische president Vladimir Poetin en de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump zouden een tijd lang machtiger zijn geweest dan haar. Aan haar regeerperiode komt echter een eind…
Oecumenisch kerklied
In oktober 2018 besloot Merkel dat het mooi is geweest en dat zij na de landelijke verkiezingen van dit jaar niet meer zou terugkeren als bondskanselier en parlementslid. Die verkiezingen hadden plaats op 26 september. Aanstaande donderdag wordt in het kader van het aftreden van Angela Merkel een militaire afscheidsceremonie gehouden. Dan wordt er muziek gespeeld door de Bundeswehr en Merkel mag traditiegetrouw zelf drie nummers kiezen die worden gespeeld. Eén betreft een oecumenisch kerklied, één een levenslied van Hildegard Knef en de laatste is wel heel bijzonder…
Handreiking
Dat betreft het nummer ‘Du hast den Farbfilm vergessen’ van punkrocker Nina Hagen. Dat nummer was in de jaren zeventig en tachtig heel bekend in Oost-Duitsland, waar Angela Merkel vandaan komt. Er wordt nu druk gespeculeerd over de reden van de keuze. Is dit een statement van de aftredend bondskanselier of een uiting van haar subtiele humor? Het zou zelfs een handreiking naar de zangeres van het nummer kunnen zijn. In 1992 liep zij boos weg toen Merkel weigerde heroïne te verstrekken aan drugsverslaafden. Angela Merkel was toen minister voor Vrouwen en Jeugdzaken. Het kan natuurlijk ook gewoon een persoonlijke favoriet zijn…