Amma Asante benoemd tot voorzitter Commissariaat voor de Media

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp

Advertentie

Van onze redactie

Amma Asante is door staatssecretaris Gunay Uslu (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) benoemd tot nieuwe voorzitter van het Commissariaat voor de Media (CvdM). Dat maakte de mediawaakhond vrijdag bekend. Asante volgt Renate Eringa-Wensing per 15 september op. Eringa-Wensing is momenteel werkzaam als interim-voorzitter.

Asante heeft “ervaring als bestuurder en toezichthouder bij maatschappelijke organisaties”, meldt de mediawaakhond. Ze was voor de PvdA tussen 1998 en 2006 lid van de gemeenteraad van Amsterdam en van 2016 tot 2017 van de Tweede Kamer. De benoeming als voorzitter van het Commissariaat geldt voor vijf jaar.

Het college van commissarissen, dat alle besluiten neemt, bestaat naast Asante uit twee andere personen: Peter Eijsvoogel en Steven Flipse. “Amma is bestuurlijk, politiek en maatschappelijk sensitief en heeft natuurlijk gezag”, zegt Eijsvoogel. “Zij weet maatschappelijke ontwikkelingen te vertalen naar concrete acties. In een tijd waarin onze taak relevanter is dan ooit door onder andere een steeds groter en complexer wordend mediabestel is deze kwaliteit van grote waarde voor ons.”

Krachtig voorzitter

Ook Flipse is blij met de benoeming. “Amma is doordrongen van het belang en de meerwaarde van pluriformiteit. Ook in de media. Ik zie in haar een krachtig voorzitter en prettige collega om samen de uitdagingen waar het Commissariaat voor staat aan te gaan. Wij bedanken Renate Eringa-Wensing voor haar grote inzet voor onze organisatie.”

Het Commissariaat voor de Media houdt toezicht op de naleving van de Mediawet en de Wet op de vaste boekenprijs. Daarmee beschermen zij naar eigen zeggen “de onafhankelijkheid, pluriformiteit en toegankelijkheid van het media-aanbod”. Zij kondigden donderdag nog aan een breed onderzoek te beginnen naar de borging van processen bij de NPO en landelijke publieke omroepen die belangenverstrengeling moeten voorkomen. Aanleiding zijn “signalen in de afgelopen periode”. Zo zou Shula Rijxman in 2017, destijds werkzaam als NPO-baas, een privévakantie met staatssecretaris Sander Dekker van Media niet gemeld hebben bij haar werkgever.

Daarnaast kwam het Commissariaat dinsdag met een rapport waarin zij stellen dat het Nederlandse omroepbestel in de huidige vorm aansluiting dreigt te missen bij de huidige tijd. Het systeem is niet ingericht op de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen en de verandering van de mediamarkt, zegt de mediawaakhond.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.