Amalia in boek: Duitse jongens zijn galanter
Kroonprinses Catharina-Amalia vindt dat Duitse jongens over het algemeen galanter zijn Nederlandse. Dat schrijft Claudia de Breij in het vandaag verschenen boekje Amalia. Op de drempel van haar achttiende verjaardag sprak Amalia, ‘Am’ voor intimi, veelvuldig met De Breij die daarover het boekje Amalia schreef, dat vanaf vandaag verkrijgbaar is.
In de gesprekken wordt geen onderwerp geschuwd. Haar liefdesleven, haar geestelijke gezondheid, haar lotsbestemming. Op lichtvoetige wijze passeert het allemaal de revu, en geeft De Breij ons een kijkje in de ziel van Amalia, voorbestemd om ooit Koningin der Nederlanden te worden.
Mentale gezondheid
Zo lezen we dat de prinses regelmatig een professional raadpleegt om over haar mentale gezondheid te spreken. ,,Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel, school, vreinden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten en je bent weer voor een maand klaar.
De prinses noemt het heel normaal om af en toe met een professional te praten. Zeker na wat er met haar tante Ines is gebeurd, die zichzelf in een depressie van het leven beroofde.
,,Iedereen praat over gezond eten en sporten. En dat ís ook heel belangrijk. Maar hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden? Het een kan niet zonder het ander.”
Liefde
Kroonprinses Catharina-Amalia is een perfectioniste die zich al op haar veertiende verzoend heeft met het feit dat niet zelf over haar toekomst kan beslissen. Behalve als het over de liefde gaat. In haar partnerkeuze eist de ze vrijheid om te kiezen wie ze wil.
,,Als het de man is de me steunt, van wie ik hou, met wie ik mijn leven door wil brengen en het parlement geeft geen toestemming, nou dan moeten we nog maar zien wat ik doen. Ik kan niet kiezen ten koste van mezelf. Dan kan ik ook niet het beste geven voor ons land,” vertrouwt de prinses cabaretière Claudia de Breij toe.
Het boekje is er een in een traditionele reeks. Prinses Beatrix liet zich destijds interviewen door de schrijfster Hella Haase en koning Willem-Alexander werd bij zijn achttiende aan de tand gevoeld door Renate Rubinstein.
De Breij is erin geslaagd op lichtvoetige wijze een inkijkje te geven in de belevingswereld van de kroonprinses. Wie het boekje (112 pagina’s) leest, krijgt een beeld van een serieuze jonge vrouw, met perfectionistische trekjes. Iemand die het, naar het voorbeeld van haar grootmoeder Beatrix, graag tot in de puntjes goed wil doen. Zo is er het voorbeeld van de tienen op het gymnasium. Om de druk op de brugpieper Amalia iets te verlagen verboden haar ouders haar destijds om nog hoger dan een 9 te halen. Het hielp de de prinses te relaxen.
Ze kijkt serieus naar haar bestemming als toekomstig staatshoofd van Nederland. ,,Als ik een nare situatie kan voorkomen door diplomatie. Als ik de wereld een klein stukje beter heb gemaakt,dan ben ik heel blij. Ik ben in dienst van mijn land. Ik geef mijn leven aan Nederland.’
Lotsbestemming
Waar haar vader in dezelfde leeftijdsfase behoorlijk tegenstribbelde als het ging om het aanvaarden van zijn lotsbestemming, is het voor Amalia zo klaar als een klontje. Zij treedt ooit aan als koningin van Nederland en als het zover is, zal ze haar stinkende best doen.
Ze zegt nog geen idee te hebben hoe ze haar koningschap in te vullen. De vraag is in hoeverre ze daar zo slim is om de kaarten aan de borst te houden. Immers op andere momenten laat ze merken wel degelijk over de toekomst na te denken. Zo vertrouwt ze De Breij toe dat ze al precies weet in welke jurk ze wil trouwen en ook al een oogje heeft op koets waarin dat moet gebeuren.
Over het geloof is Amalia een kind van deze tijd. Ze zegt wel te geloven in ‘iets’ en dat voor het gemak God te noemen, maar het instituut kerk trekt haar op dit moment in het leven niet zo aan.
Cocktails
We komen ook te weten dat Amalia regelmatig een handje helpt in de strandtent van de ouders van een vriendin. Vooral achter de tap, lezen we. In de bediening is de prinses niet zo goed. Maar cocktails maken kan ze als de beste.
Dat er een klik is tussen de prinses en de cabaretière wordt gaandeweg het boekje steeds duidelijker. Zo neemt Amalia tijdens een lunch haar interviewster in de maling. Als het op betalen aankomt dringt de prinses aan dat te mogen doen: ,,Ik heb veel te veel cash in huis op het moment”, hoort De Breij de prinses zeggen. Totaal niet bedacht op het feit dat ze op het verkeerde been wordt gezet, verslikt ze zich in haar koffie als de prinses vervolgt: ,,Ik ben namelijk ’s nachts een stripper.”
[poll id=”47″]
Amalia:
ISBN 9789493256637, €17,99, gebonden met stofomslag incl. fotokatern met foto’s uit het privéarchief van de prinses.
Tegelijkertijd verschijnt het ook als e-book en luisterboek.