Alle remmen los bij het carnaval. In Keulen hoor je het donderen
Wie het carnaval wil vieren komt in Nederland, vooral in het zuiden, goed aan zijn trekken. Den Bosch, Maastricht, Breda en Bergen op Zoom kunnen er wat van! Soms heb je niet meer dan een boerenkiel nodig, een gevulde portemonnee en een hotelkamer.
100 carnavalsverenigingen
Maar wie het dit jaar het over een geheel andere boeg wil gooien: vier het carnaval dan een keer in Keulen. In deze Duitse stad in Nordrein Westfalen met meer dan 100 carnavalsverenigingen hebben ze het feest bijkans uitgevonden!
Dit jaar heeft het feestcomité gekozen voor het thema Et Hätz schleiht en Veedel’. Het hoogtepunt van de zesdaagse carnavalscyclus is vanzelfsprekend Rosenmontag. Kilometerslang is de optocht op maandag met naar schatting meer dan 10.000 deelnemers, naar verluidt doen er dit jaar meer dan 100 muziekkorpsen mee en wordt er meer dan 300.000 kilogram snoep uitgestrooid.
Welkom in Keulen. Naast Düsseldorf, Aken en Bonn is de stad bij Nederlanders Keulen in de deelstaat Nordrein Westfalen mateloos populair. Met de kolossale Dom aan de oever van de Rijn, de winkelpromenades, de dierentuin en de gezellige koffiebars en restaurants is het een walhalla voor onze landgenoten op zoek naar verpozing. Op nog geen drie uur rijden vanuit Amsterdam is het carnaval vieren in deze stad een aanrader.
Dompel je voor een keer onder in dit vrolijke geweld, waar vorig jaar maar liefst een miljoen bezoekers op afkwamen. Met in totaal zes (!) dagen achter elkaar feest weet je wat je te wachten staat.
Verblijf
Het is aan te raden een hotelkamer aan de rand van het centrum of in de wijk Deutz (aan de andere zijde van de Rijn) te boeken, waar overigens ook nog een prima sauna is (Claudius Therme) om even bij te komen van het carnavalsgeweld. Alternatief is om in de stadjes om Keulen, bijvoorbeeld in Siegburg (met een goede treinverbinding) in het Kranz Parkhotel, te overnachten.
Het Keulse carnaval barst van de tradities, zoals onder meer de Funkenbiwak op vrijdag. Op de Neumarkt is er dan erwtensoep met Kölsch, het lokale bier uit Keulen. Wie deze gebeurtenis tot een goed einde brengt, is klaar voor de zogeheten Geisterzug, de optocht op de zaterdagavond (vanaf 19.00 uur) waar mensen als spook verkleed gaan, dwars door het centrum.
Op zondagochtend is dan de grote generale repetitie voor Rosenmontag, die rechtstreeks op tv wordt gezonden. Ook de Schull- un Veedelszöch op deze zondagochtend is prachtig, een uitbundig festijn. Maar de optocht op maandag met misschien wel een miljoen bezoekers is het absolute hoogtepunt. Want op deze maandag 24 februari gaat het pas echt los in Keulen. De binnenstad is afgesloten voor verkeer, want de optocht begint al om 10.00 uur.
De sensationele stoet praalwagens, carnavalsprinsen en carnavalsvierders zorgen dat het tripje naar Keulen onvergetelijk is.