Agressie naar andere honden
Agressie is onderdeel van de communicatie van honden, maar in onze maatschappij is agressief gedrag vaak ongewenst. Agressie bij honden kan worden onderverdeeld in dreiggedrag en bijtgedrag.
Dreiggedrag is, zoals het woord al zegt, gedrag waarbij de hond dreigt en niet bijt. Enkele dreiggedragingen zijn grommen, tanden tonen en fixeren (strak aankijken). Onder bijtgedrag valt onder andere uitvallen, happen en bijten. De meeste honden vertonen eerst dreiggedrag voordat ze daadwerkelijk bijten. Dit noemen we de agressieladder. Hoe meer dreiggedrag de hond vertoont hoe minder snel hij uiteindelijk overgaat tot bijten.
Agressie naar soortgenoten kan verschillende oorzaken hebben. Als een hond in de puppyperiode (socialisatiefase) voldoende spelervaring heeft opgedaan met andere, gelijkwaardige honden, dan is de kans groot dat hij op volwassen leeftijd goed kan communiceren met andere honden. Honden die echter gedurende hun socialisatie weinig met soortgenoten hebben kunnen spelen en/of een slechte ervaring hebben opgedaan, kunnen onzeker of angstig worden voor andere honden. Agressie wordt voor deze honden dan een manier om met die emotie om te gaan. Een hond kan leren dat hij met agressie andere honden op afstand kan houden.
Een andere oorzaak is het type ras. Rassen die bijvoorbeeld gefokt zijn om solitair te werken, zijn over het algemeen minder tolerant naar andere honden. Een voorbeeld hiervan is de Terriër. Terriërs reageren vaker met agressie naar soortgenoten dan bijvoorbeeld honden die in een roedelverband leven, zoals bijvoorbeeld de Beagle.
Hormonen kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van agressie. Sommige reuen worden feller naar andere reuen rond de pubertijd. In dit geval spelen hormonen een rol bij het intolerante gedrag.
Honden kunnen goed leren en bij agressie spelen opgedane leerervaringen ook vaak een belangrijke rol. Honden kunnen immers leren dat agressie inzetten naar andere honden zinvol is; het zorgt ervoor dat ze geen contact krijgen met de andere hond. Er zijn immers weinig hondeneigenaren die hun hond contact geven met een hond die dreiggedrag vertoont.
Tip 1: Voorkomen
Zoals aangegeven leren honden vaak van hun gedrag en neemt de agressie toe als de hond iedere keer hiermee ‘oefent’. Het is dus van belang om zoveel mogelijk te voorkomen dat u hond nog agressie vertoont. Passeer andere honden op een grote afstand, wandel op rustige tijden en/of draai om voordat u hond reageert. De ideale afstand tussen de andere hond, is de afstand waarop u hond geen opwinding en/of agressie vertoont.
Tip 2: Achterhaal de motivatie
Probeer te achterhalen waarom uw hond uitvalt naar andere honden. Wanneer u hond een slechte ervaring heeft opgedaan met andere honden of niet goed is gesocialiseerd, dan zal de hond hoogstwaarschijnlijk signalen van angst vertonen. Angst herken je aan een lage staarthouding in combinatie met veel spierspanning en het vertonen van oogwit. Verwacht je dat het gedrag hormonaal gedreven is, dan kan castratie mogelijk helpen. Overleg dit altijd met de dierenarts.
Tip 3: Training
Een training is afhankelijk van de motivatie van de hond, uw leefomgeving en de mogelijkheden en de voorkeuren die u heeft als eigenaar. De meeste trainingen om het gedrag naar andere honden te veranderen zijn onder te verdelen in twee mogelijkheden. Bij de ene mogelijkheid leer je de hond ander gedrag aan bij het zien van een andere hond, bijvoorbeeld kijken naar de eigenaar. Bij de andere mogelijkheid probeer je het gevoel bij het zien van de andere hond te veranderen.
Marieke van der Burgt