7 vragen over jarige troonopvolger Amalia
Langzamerhand dient zich een nieuwe generatie troonopvolgers aan bij de Europese vorstenhuizen. Oranje Boven stelt deze jonge tieners voor in de vorm van 7 vragen. Dit keer de beurt aan prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje.
1. Wat weten we van de Prinses van Oranje, zoals Amalia officieel wordt aangeduid?
Weinig. Haar ouders vinden dat uitstekend, zo min mogelijk aandacht in de media. Het is ze ook gelukt haar zoveel mogelijk uit de publiciteit weg te houden.
2. We zien haar inderdaad niet vaak. Gaat dat bij andere koningshuizen ook zo?
Nee, niet alle koninklijke ouders denken hetzelfde over de wijze waarop ze hun kroost aan de openbaarheid en hun toekomstige rol laten wennen.
3. Had Amalia in oktober niet in Japan moeten zijn, bij de inhuldiging van de nieuwe keizer?
Nee. Amalia had daar niets te zoeken. Althans niet bij de officiële plechtig- heden. Het is weliswaar gebruikelijk om een toekomstige troonopvolger naar zo’n inhuldiging af te vaardigen maar die kroonprins(es) moet liefst meerderjarig zijn.
4. Wanneer zien we Amalia dan in het openbaar?
Voor Amalia begint het over twee jaar, wanneer ze achttien is. Dan is ze ook staatsrechtelijk meerderjarig en wordt ze geïnstalleerd als lid van de Raad van State. Dan kan de eigenlijke voorbereiding op het koningschap beginnen.
5. Wat weten we wel van Amalia?
,,Ze is empathisch en gevoelig”, merkte haar vader op. ,,Met heel veel aandacht en interesse in anderen. Wat dat betreft geknipt voor haar toekomst.” Dat ze kranig is en niet op haar mondje gevallen, weten we van Koningsdag waar ze zonder veel aarzelingen televisieverslaggevers te woord stond.
6. Wat zijn haar liefhebberijen?
De prinses houdt van paardrijden, hockey en zingen. Trijntje Oosterhuis vertelde eerder dit jaar dat ze een liedje zingt in de kerstmusical Kerstklooster die Amalia schreef als schoolproject.
7. Amalia is de laatste jaren een paar keer ter sprake gekomen in de Tweede Kamer. Hoe zit dat?
Het parlement schrikt van de afspraken die in 2008 zijn gemaakt met het kabinet en het koningshuis over de toelage die de toekomstige koningin krijgt wanneer ze straks achttien wordt. Dat is €1,5 miljoen per jaar, al is daarvan ‘maar’ €263.000 bedoeld als eigen inkomen. ‘Een boel zakgeld’, vindt D66 en er zijn meer politieke partijen die er zo over denken. Premier Mark Rutte wil niet aan de regeling sleutelen, maar of het bedrag ongeschonden de achttiende verjaardag van Amalia haalt, is koffiedik kijken.